hamburger

Jolanda Ferwerda

Afgelopen week spraken wij met Jolanda Ferwerda, onderwijs consulent bij Innoord. Dit is portret nummer 25 in onze serie #talentgroeitinnoord.

‘Ik ben Jolanda, ongeveer 2,5 jaar geleden kwam ik bij Innoord werken als inval-opleider in school. Hiervoor heb ik lang gewerkt bij OoadA, als leerkracht, remedial teacher, ib-er en opleider in school. Bij Innoord werd mij de kans geboden om bovenschools mijn kennis en ervaring in te zetten. Dat was voor mij een logische stap in mijn professionele ontwikkeling. Ik heb hier ib-ers, leerkrachten begeleid bij hun ontwikkeling.  Dit schooljaar ben ik voor Innoord de coördinator van de zij-instromers en begeleid ik deze mensen in de praktijk. Daarnaast geef ik workshops en neem assessments af. Ook werk ik op de HvA als docent voor zij-instromers en werk ik zelfstandig als trainer, coach en assessor voor het Schoolbureau.’

 | Wat is talent? |

Talent heb je van nature in je en kun je verder ontwikkelen. Het zijn persoonlijke kwaliteiten die je beter en prettiger kunnen laten functioneren. Mede door  de trainingen van Korthagen heb ik zelf veel inzicht verkregen, hoe je als coach mensen hun eigen kwaliteiten kunt laten herkennen en in kan laten zetten.  Vaak worden talenten niet gezien of onvoldoende benut. Het is mooi om als coach de ruimte te creëren om een ieders talent volledig tot bloei te laten komen. Het inzetten van je talent geeft energie en werkplezier.

| Welke talenten kom jij in je werk tegen? |

‘Ik werk nu veel met zij-instromers, Ze hebben heel verschillende achtergronden bv.  journalistiek, kunst of psychologie en hebben bepaalde talenten al ver ontwikkeld. Zij moeten het onderwijsvak echt nog leren, maar de kwaliteiten die ze uit hun werkverleden meenemen, zijn direct een meerwaarde voor de school. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe zij-instromer die het conservatorium heeft gedaan. Zij gaf al muziekles aan groepjes kinderen en gaat nu de overstap maken naar het basisonderwijs. Zo kan een illustrator heel mooi lesmateriaal maken en een journalist de school helpen met de nieuwsbrief die al een tijd onvoldoende uit de verf kwam. 

| Wat is er zo bijzonder aan werken in het onderwijs? |

Je staat aan de basis om kinderen hun talenten te laten ontdekken en verder te laten ontwikkelen. Om hiervoor de voorwaarde te kunnen scheppen en kwaliteit te vergroten, geeft mij heel veel voldoening. Toen ik 8 was wist ik al dat ik juf wilde worden, inmiddels zit ik al meer dan 30 jaar in het onderwijs. Toen ik startte was er nauwelijks aandacht voor begeleiding van leerkrachten en voelde ik me in het diepe gegooid. Ik had graag toen de begeleiding gekregen die we nu bij Innoord aan alle startende en zittende leerkrachten aanbieden. Door wat Innoord doet zijn we in staat leerkrachten zich goed te laten ontwikkelen om met plezier en energie hun werk te kunnen doen. Dat is belangrijk, want je bent als leerkracht heel bepalend voor een kind, je kunt het maken of breken. Onze missie is de toekomst voorbereiden op onze kinderen en daar hebben we alle talent bij nodig wat er is.