hamburger

Patty Neuhaus

Maak kennis met Patty Neuhaus, portret nummer 26 in onze serie #talentgroeitinnoord.

Ik ben Patty, ik ben 29 jaar oud en ik werk nu bijna vijf jaar op Het Vogelnest en voor Innoord. Ik ben hier begonnen met invalwerk, waarbij ik drie dagen voor de kleuters en twee dagen voor verschillende nieuwkomersgroepen heb gestaan. Sinds drie jaar heb ik mijn eigen groep 3/4 en mag ik vijf dagen voor deze groep staan. Dit vind ik heerlijk, want nu kan ik echt wat met de kinderen opbouwen. Het Vogelnest is een fijne school met leuke kinderen, leuke ouders en leuke collega’s. We hebben een klein team, dus je kent elkaar goed. Het is een beetje thuiskomen.

|Wat versta jij onder talent?|

Talent vind ik iets waar je goed in bent, iets waar je energie van krijgt en wat je leuk vindt om te doen. Ik denk dat het losstaat van je IQ en van wat voor opleiding je genoten hebt. Talent is iets waar kinderen heel veel uit kunnen halen en veel plezier van kunnen hebben. Dat is voor mij talent.

|Wanneer kwam je voor het laatst met talent in aanraking?|

Vorige week nog. Ik heb een jongetje in de klas met een heel sterk ruimtelijk inzicht. Ik liet hem werken met K’nex en hij moest van mij iets nabouwen van een 3D-tekening op een plat vlak. Toen heeft hij een prachtige helikopter gemaakt, echt tot in de details perfect nagebouwd. Hij heeft echt zo veel talent, dat vind ik het prachtig om te zien en dat inspireert mij om in mijn onderwijs talent vaker vorm te geven.

|Wat zet jij in om talent te ontdekken?|

Als ik talent zie, vind ik het belangrijk om er echt iets mee te doen en om andere kinderen ook de kans te geven hun talent te ontdekken. Daarom heb ik een vast rooster voor de hele week gemaakt, zodat de kinderen weten wie er op welke dag tijdens het rekenen met Kapla of K’nex mag werken. Ook krijgt ieder kind een gerichte opdracht, om zo op zijn of haar eigen manier te kunnen ontdekken en zich te kunnen ontwikkelen.

|Wat is belangrijk voor talent?|

Het zelfvertrouwen en de houding van kinderen. Het nieuwsgierig maken van de kinderen is heel belangrijk. Ik denk dat dat de basis is van talent. Als er een rijke leeromgeving in de klas is en de kinderen zelfvertrouwen hebben, raken zij vanzelf gemotiveerd om te leren. En als ze dan ook nog het gevoel hebben van “ik kan het” dan durven ze ook!