‘Leer je via sport omgaan met tegenslagen, dan heb je daar in de klas ook iets aan.’
Mogen wij aan je voorstellen: Frans van Breugel, portret nummer 13 in onze serie Muren breken, meters maken.
‘Ik ben Frans van Breugel en ik ben 34 jaar oud. Samen met mijn vrouw Melissa en dochtertje Saar woon ik in Oostzaan. Sinds 2018 werk ik als leerkracht van groep 8 op OBS De Weidevogel in Ransdorp. Ik ben ook bevoegd om gymlessen te geven op de basisschool.
Meteen na de mavo heb ik de opleiding tot onderwijsassistent gedaan. Na het behalen van mijn diploma kon ik instromen in het tweede jaar van de pabo in Alkmaar. Daarna heb ik een jaar lesgegeven op Aruba, waar ik ook mijn vrouw ontmoet heb.
Mijn vader riep al vanaf mijn twaalfde dat ik het onderwijs in moest gaan. En hoewel ik me daar eerst nog tegen verzette, bleek dat ook uit een studiekeuzetest die ik op mijn veertiende deed. Het werken met jonge mensen trekt mij heel erg. Zij zijn degene die het in de toekomst moeten gaan doen. Als ik terugkijk wie mij mede gevormd heeft dan is het antwoord: mijn leerkrachten. Die rol wil ik ook graag in het leven van mijn leerlingen spelen. Ik heb specifiek voor de bovenbouw gekozen omdat ik hier voldoende uitdaging heb en mijn ei kwijt kan. Ik probeer mijn leerlingen streetwise te maken, klaar te stomen voor de brugklas.
Omdat ik vroeger ook op een dorpsschool gezeten heb trok werken op De Weidevogel me erg. Het is een mooie start om je te ontplooien en een school met veel mogelijkheden. Er kan veel en er wordt veel gedaan.’
‘We zijn nu bij voetbalclub DRC. Dat staat voor Durgerdammer Racing Club, al heeft het niks met racen te maken, alleen met snelheid. Ik voetbal al sinds ik kan lopen en sinds een paar jaar bij DRC. Het is een mooie club, want hij is klein en ligt heel landelijk. Vroeger heb ik op mijn toenmalige voetbalclub ook veel voor de jeugd georganiseerd en daar sta ik nu weer voor open.
Ik wilde graag hier afspreken omdat ik op school zie dat voetbal (maar natuurlijk elke sport) verbindt. Als mijn leerlingen in het weekend tegen elkaar gevoetbald hebben en het ene team heeft het andere verslagen, moet het in de klas weer goed gaan. Sport en het onderwijs zijn met elkaar verbonden. In beide gevallen leer je ook sociale vaardigheden zoals winnen en verliezen of een teleurstelling verwerken. De leerlingen van groep 8 krijgen halverwege het schooljaar een middelbare schooladvies en dat kan ook wel eens teleurstellend voor ze zijn als dat lager uitvalt dan ze hadden verwacht of gehoopt. Maar leer je via sport omgaan met tegenslagen, dan heb je daar in de klas dus ook iets aan.
Als ik mijn leerlingen mee zou nemen naar deze voetbalclub, dan zou ik ze hier vooral laten samenwerken als een team. In de klas zijn we ook een team. Niemand wordt buitengesloten. En wat ik ook belangrijk vind: van bewegen leer je beter. We werken veel achter de laptop, dus we moeten een balans vinden tussen achter de computer zitten en voldoende sporten.’
Ook geïnspireerd om bij Innoord te werken en heel Amsterdam Noord als lesmateriaal te gebruiken? Kijk dan op dewerkplekvanjeleven.nl!