Zij-instromen

Wil jij leerkracht op een basisschool worden, heb jij een HBO- of WO-diploma op zak en heb je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven gestaan bij een Pabo? Dan kun je in aanmerking komen voor het zij-instroom-in-beroep-traject. Dit is een intensief traject waarbij je in twee jaar een opleiding volgt aan de Pabo en meteen aan het werk mag als leerkracht.

 

Leerkracht zijn is een bijzonder mooi vak. Je legt de basis voor het leven van kinderen. Dit is een verantwoordelijke taak en daarom willen wij kandidaten goed opleiden en begeleiden. Kinderen hebben immers recht op goede leerkrachten. Daar investeren de besturen binnen de Federatie Openbaar Basisonderwijs Amsterdam in door een opleidings- en werkervaringstraject te bieden van in ieder geval twee jaar. De subsidie die beschikbaar is voor zij-instromers wordt hier ook voor ingezet.

 

Overweeg je een overstap naar het basisonderwijs? Laat je dan eerst goed informeren.
Voor een zij-instroom-in-beroep-traject werken wij samen met de Pabo van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). We raden je aan om een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen zodat je een duidelijker beeld krijgt van de inhoud, duur en intensiteit van het opleidingstraject. Op de website van de HvA vind je meer informatie over data en aanmelden. Algemene informatie over het traject vind je hier.

 

Voordat je kunt starten aan het opleidingstraject wordt er een geschiktheidsonderzoek afgenomen. Dit onderzoek bestaat uit het vullen van een portfolio en het afnemen van een lesassessment. Om je hierop voor te bereiden heb je zeker drie maanden nodig. In die periode loop je minstens drie dagen mee op een basisschool, bij een van de aangesloten besturen. Kom je niet in aanmerking voor het zij-instroomtraject en wil je toch graag in het basisonderwijs werken, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een (deeltijd)studie te volgen.

 

Vragen kun je stellen via zijinstroom@innoord.nl

 

Ook kun je een open sollicitatie sturen naar zijinstroom@innoord.nl.

 

Op lievervoordeklas.nl vind je alle informatie over leerkracht worden in Amsterdam.