Astrid Brugman,
leerkracht op OBS De Vier Windstreken

Waarom heb je meegedaan en hoe was het om gefilmd te worden?

In eerste instantie zou de documentaire alleen om de leerlingen gaan en zouden wij af en toe in beeld komen. Bij het eerste gesprek met documentairemaker Ester Gould merkten wij al dat het toch om iets meer ging dan dat. We hebben toen aangegeven dat dat toch wel rauw op ons dak viel en we hebben er goed over moeten nadenken. We twijfelden we of we nog wel mee wilden doen.

Toen het filmen eenmaal startte en we kennis maakten met de filmploeg, Jean en Rik, werd het langzaamaan steeds ontspannender. In het begin was ik nog wat krampachtig bezig en lette ik heel erg op wat ik zei en deed, maar omdat zij bijna dagelijks in de klas waren en zo enthousiast waren over alles wat er gebeurde, liet ik dat los en deed ik gewoon wat ik altijd deed. De ploeg ging gewoon op in het schoolgebeuren en de kinderen reageerden er ook niet meer op. Het was zo natuurlijk dat ze er waren, dat je er geen erg meer in had dat het om een serie ging.

Er ontstond een warme band tussen de filmploeg en de deelnemers van de film en we zaten vaak na schooltijd nog uren te kletsen. De betrokkenheid van de ploeg bij de kinderen was hartverwarmend. Ze hebben zelfs een prachtige afscheidsfilm gemaakt voor de groepen 8, toen de musical niet door kon gaan vanwege corona.

Het is ook wel fijn om te ervaren dat wat wij heel vanzelfsprekend vinden, door anderen als heel bijzonder wordt gezien. Dat sterkt je, vooral in deze tijd waarin het onderwijs toch vaak wordt ondergewaardeerd en naar beneden wordt gehaald.

Ik heb het als een hele leuke tijd ervaren en miste dit schooljaar zelfs hun aanwezigheid en waardering. En ik ben heel benieuwd naar de serie, want vanwege corona hebben wij er nog niets van kunnen zien.

 

Hoe gaat het nu met je? 

Het gaat heel goed met me; we zetten ons weer voor de volle 100% in voor de nieuwe groepen die we nu hebben en we ontwikkelen weer allerlei materialen voor de groepen 7.

De opnames liggen alweer een tijd achter ons en we zijn weer overgegaan tot de orde van de dag.

De belangstelling, die er is voor de deelnemers van de serie, is wel even wennen. Het is gewoon ons werk en dat doe ik al 41 jaar zo en opeens is er zo veel waardering. Wel heel fijn om dat een keer te ervaren.

Ik hoop dat door de serie anders gekeken gaat worden naar de inzet van leerkrachten en dat men ziet dat het een prachtig en dankbaar beroep is, dat de leerkracht echt het verschil kan maken.

Wellicht heeft het uitzenden van de serie nog impact op mijzelf en mijn schoolomgeving.

 

#kansengelijkheid #documentaire #human #onderwijs #amsterdamnoord #strijder