Klassen 0

Vanaf maandag 30 november zijn onder andere onze bestuurder en enkele van onze leerlingen, leerkrachten en directeuren te zien in de zevendelige documentairereeks Klassen over kansen(on)gelijkheid van Human op NPO1.

 

Het verschil in kansen voor leerlingen van laag- en hoogopgeleide ouders neemt toe. Hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen? De zevendelige documentaireserie Klassen gaat over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. In Amsterdam Noord volgen regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould een jaar lang achtstegroepers in afwachting van hun schooladvies en middelbare scholieren wiens kaarten al eerder geschud zijn. Lukt het hen om op te boksen tegen te lage verwachtingen, of te leven met te hoge?

 

Ester Gould: “Kansarme kinderen verdienen ook een hoge lat.”

Sarah Sylbing vult aan: “En kansrijk Nederland moet juist wat meer chillen…”

 

Aflevering 1: Waar je wieg staat
Klassen start in de zomervakantie van 2019. Voor de kinderen uit groep acht nog even stilte voor de storm. Straks begint het jaar waarin hun definitieve niveau wordt vastgesteld. Om verschillende redenen beginnen sommigen met een achterstand. Gelukkig zijn er bevlogen leerkrachten, schoolleiders en mentoren die dag in, dag uit voor ze strijden. Onderwijl legt de wethouder haar vinger op de zere plek: krijgen ze wel genoeg tijd om zich te bewijzen?

De tienjarige Anyssa kan goed leren maar de diepe armoede en onrust thuis eisen hun tol. Lukt het haar en juf Jolanda om haar niveau vast te houden? Een deur verderop zit Yunuscan, die alles op alles zet om een havo-advies te krijgen. Hij werkt tot in de late uurtjes aan zijn huiswerk. Is het genoeg om zijn taalachterstand weg te werken?

Ook voor de 13-jarige Gianny begint school weer: hij zit op een vmbo-zorgschool. Ondanks zijn hoge citoscore kwam hij hier twee jaar geleden terecht. Hij wil er zo snel mogelijk weer weg – zijn mentor Thijs gunt het hem. Maar daarvoor moet hij wel goede cijfers halen en belangrijker nog: aanwezig zijn – iets dat hem vorig jaar nauwelijks lukte.

 

Aflevering 2 – Verwachtingen
Het schooljaar is nu echt begonnen; in groep acht gaat het erom spannen. Welke school het straks wordt hangt af van hun leerprestaties. Maar kan school wel het verschil maken? In het ene klaslokaal wordt gevochten tegen de verveling, in het andere ervaren we wat er gebeurt wanneer je de lat juist hoog legt.

De lesmethodes van de bevlogen juffen Astrid en Jolanda werpen hun vruchten af. Yunuscan zit elke les op het puntje van zijn stoel. Alleen Anyssa’s hoofd zit vol met allesbehalve haar schoolwerk. Ze heeft veel in haar mars, maar kan juf Jolanda haar bij de les houden?

Vera is een van de gelukkigen die wordt uitgedaagd in de naschoolse Profijtklas. Kan ze zich ertoe zetten om het beste uit haarzelf te halen? Iets verderop in Noord, op een heel andere basisschool, wil iedereen naar het vwo, maar dat is voor Viggo geen gelopen race. Waarom moet hij zo nodig naar het hoogste streven?

De leerlingen op een vmbo-zorgschool lijken nauwelijks geïnteresseerd in de lesstof. De Amerikaanse onderwijssocioloog Bowen Paulle kijkt hier niet van op. Ze zitten gevangen in een systeem van lage verwachtingen. Toch kunnen ook hier extra lesuren wonderen verrichten. Maar komt het op tijd?

 

Aflevering 3 – Easy money
Onderwijs is meer dan het overdragen van kennis, dat weten leerkrachten maar al te goed. Elke dag zetten zij zich in om van hun leerlingen weldenkende burgers te maken. Maar er trekken meer krachten aan de kinderen, die ze verleiden tot andere keuzes. Hoe moeten ze daar weerstand aan bieden?

Vanuit een veilige omgeving leren juf Astrid en juf Jolanda hun leerlingen een mening te vormen en samen te leven. Ook meester Thijs leert zijn leerlingen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag. Maar hoe goed hij ook wil dat het met ze gaat, buiten school kan hij de hand van Gianny niet vasthouden.

Younes zit al jaren thuis, het schoolsysteem werkte niet voor hem. Nu begint hij tegen zijn zin onder zijn niveau en probeert hij minder in discussie te gaan. Op een vwo-school iets verderop moedigen ze het debatteren juist aan. Evy stort zich vol op alle kansen die ze krijgt. Maar welke prijs betaalt ze daarvoor?

Terwijl de leerkrachten strijden voor hun leerlingen, strijdt wethouder Moorman voor de leerkrachten. Daar waar leraren het verschil kunnen maken, is het tekort het grootst. En dat moet veranderen.

 

Klassen Aftertalk
Direct na de uitzendingen op NPO 1 praat Human door over de serie op NPO 1 Extra in de Klassen Aftertalk. Presentator Floortje Smit kijkt terug op de aflevering met betrokkenen en (ervarings)deskundigen uit het hele land. De Klassen Aftertalk biedt geïnteresseerden extra informatie, diept verhaallijnen uit, kijkt belangrijke scènes terug en onderzoekt de thematiek op regionaal niveau. Via social media kunnen kijkers deelnemen aan het gesprek door ervaringen te delen en vragen te stellen.

 

Gefeliciteerd met het diploma van je ouders!
Voor Klassen zijn Sylbing en Gould na Schuldig opnieuw in Amsterdam-Noord neergestreken. Een grote toestroom van hoogopgeleide ouders heeft gezorgd voor een nieuw straatbeeld. Maar hun kinderen gaan naar andere scholen dan die van de oorspronkelijke buurtbewoners. Deze scheiding van klassen zien we niet alleen in Amsterdam-Noord terug, maar in heel Nederland. Wat vragen oproept. Want kunnen onze onderwijskrachten nog wel het verschil maken? Is het diploma van onze kinderen gebaseerd op hun eigen kwaliteiten of speelt het opleidingsniveau van de ouders een doorslaggevende rol? Een gelijke start bestaat niet, maar elke les biedt een nieuwe kans.

 

Kijk hier voor de trailer van Klassen en hier voor meer informatie over de documentairereeks.